Do góry

Dania główne Przepis na:

Buraczki w cykorii

Buraczki w cykorii

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28003

Dodano:

Odsłon: 0

Przepis wart wypróbowania: "Buraczki w cykorii"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Buraki wyszoruj starannie, pozostaw ze skórką. Włóż do garnka, zalej osolonym wrzątkiem i ugotuj do miękkości (45-60 minut). Wyjmij, odcedź, pozostaw do całkowitego ostudzenia.

  2. W tym czasie obierz, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym cebulę. Poszatkuj ją drobno, włóż do miski. Jabłko umyj, obierz ze skórki. Podziel na cząstki, pozbaw gniazd nasiennych, a potem zetrzyj na tarce lub posiekaj.

  3. Ostudzone buraki pokrój w kostkę. Wymieszaj z jabłkiem i cebulą. Dodaj majonez oraz śmietanę. Sałatkę dopraw do smaku sokiem wyciśniętym z cytryny, solą, pieprzem oraz cukrem. Odstaw do lodówki.

  4. Cykorie opłucz starannie, oczyść z wierzchnich liści, odetnij piętki. Podziel na większe listki. Powstałe łódeczki układaj na półmisku, napełniaj przygotowaną sałatką buraczaną. Dekoruj szczypiorkiem.

  5. Czas ok. 80 min; porcja - 190 kcal, cena 90 gr

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń