Do góry

Dania główne Przepis na:

Carbonara po polsku

Przepis dnia 2010-12-03
Carbonara po polsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 236 Ocena: 5972

Dodano:

Odsłon: 20550

Czemu "po polsku"? Ponieważ tradycyjne składniki carbonary zastąpiłam tym, co najłatwiej dostać w osiedlowych sklepikach.

Składniki

1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na gorącą oliwę z oliwek wrzuciłam pokrojone w paseczki 4 plasterki polędwicy sopockiej. Smażyłam, aż się delikatnie przyrumieniła. Wtedy dodałam pół posiekanej cebuli i 2 posiekane ząbki czosnku. W międzyczasie w kubeczku rozrobiłam śmietanę kremówkę (ok 1/5 kubka), 1 żółtko, starty żółty ser i odrobinę soli. Należy ostrożnie dozować sól, ponieważ wędlina, która w tym czasie się smaży na patelni, jest już wystarczająco słona. Kiedy czosnek był "tuż przed zezłoceniem" dodałam na patelnię trochę natki pietruszki i wrzuciłam odcedzony makaron. Wyłączyłam gaz pod patelnią, wlałam biały sos i energicznie wymieszałam składniki. Gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ania6108 03 kwietnia 2011 w przyszłym tygodniu na obiadek:))
już mam ochotę

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

natalia21 31 marca 2011 pyyyyszny.... zrobiłam na kolacje wczoraj....wszystkim smakowało:)

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 12 grudnia 2010 Wczoraj zrobiłam na obiad i talerze zostały wylizane. Dzięki za dobry obiadek.

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

taura 04 grudnia 2010 na 1 osobę to 60-70 g, ale to kwestia indywidualnych upodobań.

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 30 listopada 2010 Fajny, ciekawy pomysł na szybki obiad. Do ulubionych.

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń