Do góry

Przekąski Przepis na:

Cebularzyki

Cebularzyki

Autor: Helcia86

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 515

Dodano: 05.10.2012

Odsłon: 24137

Łatwe w przygotowaniu choć czasochłonne jednak warto.

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie odstawić na 10 min. ( ja dodałam odrobinę cukru) . Następnie dodać przesianą mąkę i sól ( napisałam że 1 łyżeczkę ale ciasto trzeba spróbować i według siebie doprawić ). Dokładnie wyrobić (na początku można pomóc sobie mikserem z haczykami).

  2. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Następnie wyrobić jeszcze przez chwilę i przełożyć do miseczki posmarowanej olejem- odstawić na kolejna godzinę. ( podgrzałam piekarnik na niską temperaturę i wstawiłam ciasto wtedy czas oczekiwania jest krótszy).

  3. Pokroić cebulkę na piórka i podsmażyć -doprawić solą i pieprzem. Kiedy ciasto wyrośnie podzielić na kulki ( mnie wyszło 10 ) zrobić zagłębienie i "napakować" cebulką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ok 20 min w 200 st. PS. to ciasto jest też bardzo dobre na zwykłe bułeczki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kaskasz83 16 października 2012 U nas na zamojszczyźnie bardzo popularne są cebularze. Niestety nie znam przepisy na nasze oryginalne. Tak ogólnie to Twoje są podobne choć nie do końca. Nie wiem jakie u ciebie jest ciasto w smaku, a to w tym najważniejsze;) Cebuli nie kroi się w piórka tylko w kostkę, i nie smaży się jej na brązowo tylko musi się zeszklić. Z ciasta nie formuje się kul z zagłębieniem w środku, tylko płaskie placki (tak na wielkość talerzyka - małe placki, lub na wielkość talerza do zupy - duże placki) robi się zagłębienie w placku zostawiając ze 3 cm brzegu, i w to zagłębienie dodaję się doprawioną solą (bez pieprzu) cebulą (można dać szczyptę cukru do cebuli żeby była slodsza - oczywiście w trakcie smażenia), na koniec posypuje się symboliczną ilością maku. Ciasto powinno być bardziej wypieczone niż Twoje, No i najlepsze placki nie mogą być zbyt grube. U nas najpopularniejszy sposób podania cebularzy to posmarowanie wierzchu masłem lub margaryną - wg. smaku. Spotkałam się jeszcze z wersją smarowania wierzchu serkiem topionym i polane keczupem - mnie osobiście ta wersja nie przekonuje choć znam osoby, które za nią przepadają. Tak naprawdę z cebularzy można robić wiele rzeczy np. szybką pizzę.
Twój przepis spróbuję w najbliższym czasie (o ile będę miała chwilkę) wypróbować i oczywiście napiszę czy ciasto wg. Twojego przepisu jest bliskie oryginałowi ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń