Do góry

Desery Przepis na:

Chatka Baby Jagi

Chatka Baby Jagi

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10031

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Chatka Baby Jagi"

Składniki

  • 4 paczki herbatników po 100 g
  • 750 ml śmietany kremówki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka żelatyny w proszku
  • 6 łyżek kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/4 kostki masła lub dobrej margaryny
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 200 g truskawek, poziomek, malin, winogron lub innych drobnych owoców sezonowych
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żelatynę mieszamy z 1/3 szklanki przegotowanej ciepłej wody, odstawiamy do napęcznienia. Mikserem ubijamy śmietanę kremówkę, dodając po łyżeczce żelatyny. Mocno ubitą śmietanę wstawiamy na 30 minut do lodówki, by się schłodziła.

  2. Na folii układamy połowę herbatników w trzech przylegających do siebie, równych rzędach. Smarujemy 1/3 śmietany, przykrywamy resztą herbatników dokładnie tak samo ułożonych, na które wykładamy resztę śmietany. Boczne rzędy herbatników zawijamy do środka tak, by utworzyły trójkąt i na 2-3 godziny wkładamy do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na poszczególne części i układamy na tacy.

  3. Na małym ogniu topimy masło, wsypujemy kakao i cukier puder. Mieszamy do rozpuszczenia się cukru i powstania polewy. Ciepłą polewą dekorujemy ciastka, posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy owocami.

  4. Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej sztuki około 1,70 zł

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń