Do góry

Dania główne Przepis na:

,,Chili con carne,,

,,Chili con carne,,

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 2278

Dodano:

Odsłon: 4856

Dla wielbicieli pysznej, sytej i ostrej potrawy:)

Składniki

  • • 500 g pokrojonej w drobna kostkę wołowiny
  • • 2 puszki fasoli czerwonej
  • • 1 mała papryczka chili (drobno pokrojona)
  • • 2 papryki czerwone (pokrojone w kostkę)
  • • 1duża cebula (pokrojona w kostkę)
  • • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • • 2 puszki pomidorów krojonych (wraz z zalewą)
  • • 3 ząbki czosnku (drobno pokrojone)
  • • 150 g kukurydzy z puszki
  • • 2 szklanki rosołu lub bulionu warzywnego
  • • oliwa do smażenia
  • • sól
  • • pieprz
  • • chili w proszku
  • • pieprz cayenne
  • • pół łyżki mielonej słodkiej papryki
  • • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • • 1 łyżeczka cukru
  • • 2 liście laurowe
3-4 os. 60 min łatwe drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sposób przygotowania:
    Na patelni z przykrywką rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę, dodać czosnek, chilli, i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Następnie przełożyć do garnka. Na patelnię wrzucić wołowinę , mieszając zrumieniać z każdej strony. Gdy całe mięso będzie już wysmażone doprawić je sosem sojowym i cukrem. Mięso wrzucić do garnka, zalać bulionem, dodać liście laurowe i dusić do miękkości około 30 minut.

  2. Z papryk usuwamy gniazda, kroimy w kostkę i dodajemy razem z przecierem pomidorowym i pieprzem cayenne oraz sproszkowane chili słodką paprykę i pomidory z puszki wraz z zalewą. W razie potrzeby doprawić pieprzem i szczyptą soli.

  3. Przykryć i dusić przez około 20 na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas zamieszać. Na koniec dodać odsączoną i przepłukaną fasolę, kukurydzę i gotować pod przykryciem przez 3 minuty.
    Konsystencja powinna być dosyć gęsta.
    Chili con carne można podawać z ugotowanym na sypko ryżem lub po prostu z chlebem. Odgrzewany jest jeszcze smaczniejszy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń