Do góry

Dania główne Przepis na:

Chilli con carne

Chilli con carne

Autor:

Przepisów i artykułów: 199 Ocena: 2342

Dodano:

Odsłon: 3397

Klasyka meksykańskiej kuchni - chilli con carne, pożywne, jednogarnkowe danie.

Składniki

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czonsku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki chilli w proszku,
  • 1 łyżeczka nasion kminku rzymskiego (rozgnieść)
  • 1/2 kg mięsa mielonego (wołowe lub wołowo-wieprzowe)
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Pieprz, sól
  • do podania: avocado, śmietana albo jogurt, kolendra, albo nachosy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
    W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, podsmażyć, dodać czosnek, chilli i kminek - chwilę smażyć i dodać mięso. Za pomocą łyżki rozdrabniać mięso, mieszając - podsmażyć ok 10 minut.
    Dodać pomidory, cynamon i 3/4 szklanki wody - gotować 1 godzinę.
    Dodać odsączoną fasolę, doprawić solą i pieprzem, gotować 30 minut.
    Podawać posypane pokrojonym w kostkę avocado.
    Można też podać ze śmietaną/nachosami/posiekaną kolendrą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nats9511 10 lipca Po raz iksty poprawiam: Chilli con carne jest potrawą teksańską, w Meksyku zupełnie nieznaną...

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń