Do góry

Zupy Przepis na:

Chillnezkowy krem z fasolki szparagowej

Chillnezkowy krem z fasolki szparagowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 99 Ocena: 1639

Dodano:

Odsłon: 1329

Pomysł na ten krem wziął się z miłości do fasolki szparagowej. Nie potrzeba wiele, by go przygotować, wystarczy kilogram tego warzywa w dowolnym kolorze i odmianie, kilka łyżek masła, przyprawy, wiórki mozarelli. Do tego mini rogaliki maślane, które doskonale komponują się z delikatnym charakterem mojej zupy. Mała rzecz, a jak ucieszy :-). Zapraszam serdecznie.

Składniki

  • 700 g fasoli szparagowej odmiany Goldmarie (żółta, płaska, szeroka, prawie bez łyka)
  • 300 g zielonej fasoli szparagowej
  • 3 - 4 łyżki masła
  • 5 łyżek sera typu mozarella w wiórkach
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypta pieprzu cayenne
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Fasolkę obrać z łyka, odciąć końcówki, opłukać, wrzucić do garnka, dodać jedną łyżkę soli, zalać wrzątkiem i ugotować na pół twardo.
    Odlać 500 ml wody z gotowania, resztę odcedzić. W garnku, którym się gotowała, zblendować na gładko, dolewając stopniowo pozostawioną wodę. Jeśli lubicie bardzo gęste kremy, wystarczy 300 ml, jeśli rzadsze - dodajcie całość.
    Dorzucić masło, doprawić czarnym pieprzem i pieprzem cayenne (dajcie naprawdę niewiele, bo jest bardzo intensywny, a ma tylko wykończyć smak, a nie zmieniać go całkowicie) i całość jeszcze raz krótko zblendować.

  2. Krem serwować w miseczkach z dodatkiem wiórek serowych i siekanego szczypiorku. Przegryzać mini rogalikami maślanymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 10 lipca Fasolka jest super i po dwóch tygodniach "wakacji" nadrabiam zaległości, ale w bardziej tradycyjnej formie ;)
Krem jak najbardziej do zrobienia, bo dobre przepisy rodzą się z potrzeby chwili, a patrząc na foty taka właśnie była :D

Co prawda nie ma chili, upss ... Jest, ale nie jako danie ;), a pieprz cayenne dodaje tej odrobiny ostrości, bez której nie da się żyć :))
Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń