Do góry

Zupy Przepis na:

Chińska zupa z pomidorami (Chinese Egg Drop Soup)

Chińska zupa z pomidorami (Chinese Egg Drop Soup)

Autor:

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 476

Dodano:

Odsłon: 317

Świetne danie o orientalny smaku, idealne na zimowe wieczory. Chińska zupa z pomidorami jest prosta w wykonaniu a składniki są łatwo dostępne.

Składniki

  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 3 średniej wielkości pomidory
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 pęczka szczypioru
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu białego
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. • Pomidory myjemy, obieramy ze skórki (wcześniej zalewamy wrzącą wodą) i kroimy na 8 części
    • Szczypior drobno siekamy
    • Jajka wbijamy do miski i delikatnie ubijamy
    • Do garnka dodajemy wywar i zagotowujemy, następnie dodajemy do niego: pomidory, cukier, biały pieprz i sól
    • Gotujemy przez około 2 minut i do gorącej zupy powoli dodajemy ubite jajka stale mieszając

  2. • Następnie wlewamy do zupy zawiesinę mąki kukurydzianej (woda i mąka kukurydziana zmieszana razem)
    • Na końcu ściągamy z ognia, dodajemy olej sezamowy, podajemy w miseczkach i posypujemy krojonym szczypiorem
    • W przygotowaniach korzystaliśmy z książki „Tao Smaku”

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń