Do góry

Przekąski Przepis na:

Chipsy solone

Chipsy solone

Autor:

Przepisów i artykułów: 205 Ocena: 4385

Dodano:

Odsłon: 17898

Do pochrupania na wieczory zbliżającego się weekendu

Składniki

  • Ziemniaki 2 szt. (duże)
  • Olej/oliwa z oliwek
  • Sól
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki myjemy i obieramy. Kroimy je obieraczką do warzyw bądź nożem w cieniutkie plasterki.

  2. Do garnka wlewamy olej/oliwę z oliwek (ok. 1/3 garnka). Wstawiamy go na średni ogień i rozgrzewamy. Wrzucamy po kilka plasterków ziemniaków i smażymy, aż się zarumienią.

  3. Usmażone chipsy wyjmujemy za pomocą łyżki cedzawkowej i układamy na talerze wyścielone ręcznikiem papierowym (aby wsiąkł w niego nadmiar tłuszczu z chipsa). Następnie przekładamy chipsy do dużej miski. Postępujemy tak, aż do wykorzystania wszystkich plasterków ziemniaczanych.

  4. Gotowe chipsy, które znajdują się w misce, solimy i dokładnie mieszamy (zamiast soli można użyć innych przypraw, np. papryki słodkiej mielonej).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń