Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb 2 ziarna.

Chleb 2 ziarna.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1124 Ocena: 12432

Dodano:

Odsłon: 7275

Chleb upiekłam z dwóch rodzajów mąki, żytniej i pszennej chlebowej. Chleb jest bardzo łatwy w zrobieniu. Wystarczą mąki, sól, woda i drożdże. Polecam.

Składniki

  • mąka żytnia Typ 720 - 300 g
  • mąka pszenna chlebowa Typ 750 - 200 g
  • drożdże świeże 20 g
  • sól 10 g
  • woda 300 ml
  • margaryna do wysmarowania formy
  • otręby pszenne do wysypania formy
  • Pomada:
  • woda 100 ml
  • 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
  • szczypta soli
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do większej miski przesiewamy obie mąki, dodajemy sól, mieszamy. Drożdże rozdrabniamy i mieszamy z wodą. Do wymieszanych mąk dodajemy wodę z drożdżami i wyrabiamy ciasto na chleb.

  2. Najpierw wszystkie składniki mieszamy łyżką, później wyrabiamy ręcznie. Ciasto wyrabiamy kilka minut układając je pod spód 2-3 razy.

  3. Z wyrobionego ciasta formujemy bochenek, po wierzchu nacinamy żyletką w kilku miejscach i wkładamy go do wysmarowanej margaryną i posypanej otrębami pszennymi formy, dużej do keksów.

  4. Formę z ciastem przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia, do podwojenia objętości bochenka (około 2 godziny).

  5. Po wyrośnięciu bochenek zraszamy wodą, lub smarujemy pomadą zrobioną z wody i mąki. Formę z chlebem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut w 250 stopniach Celsjusza i po 10 minutach obniżamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 30 minut. na środkowym poziomie, grzałki góra/dół.

  6. Upieczony chleb studzimy na kratce.

  7. Udanego wypieku!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ekonto 30 marca Wygląda niezwykle smakowicie, aż ślinka cieknie. Wypróbuję.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń