Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb maślany z makiem

Chleb maślany z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 265 Ocena: 4717

Dodano:

Odsłon: 2755

Prosty,mięciutki chlebek :)

Składniki

  • Mąka pszenna 450 g
  • Drożdże 20 g
  • Masło 4 łyżki
  • Woda letnia 220 ml
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Sól 1 łyżeczka
  • Mak do posypania
  • Żółtko jajka
  • Mleko 1 łyżka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Połączyć wszystkie składniki na chleb (oprócz maku,żółtka i mleka)

    Wyrabiać ciasto ok 15 min a następnie włożyć do naczynia,przykryć i odstawić na ok godzinę do wyrośnięcia.

    Po godzinie ciasto krotko wyrobić i włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawić na ok półtorej do dwóch godzin.

    Po tym czasie posmarować wierzch wyrośniętego chleba żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać makiem.
    Piec ok 40 min w temp 200 st.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (38)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 21 lutego Kilka kromek, masło i cappuccino i jest super :) Świetny chleb, chyba się na niego skuszę, bo ostatnio robione babki mi przypomina ;)
Miodzio :)
Odpowiedzi: 6 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń