Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb mleczny

Chleb mleczny

Autor: wiola1100

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 4196

Dodano: 16.03.2010

Odsłon: 10902

wyjątkowo puszysty mleczny chlebek

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru,5 łyżkami ciepłego mleka i 1 łyżką mąki ,odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.Resztę mąki wsypać do dużej miski dodać sól,resztę cukru,wyrośnięte drożdże,rozpuszczone letnie masło i pozostałe ciepłe mleko i wyrabiać kilka minut aż ciasto będzie gładkie i nie będzie się kleić do rąk.Przykryć ciasto sciereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia,po tym czasie ciasto wyrobić jeszcze 2 minuty uformować kule i położyć na wysmarowaną blachę i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut,po tym czasie wierzch chleba posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem.piec najpierw w 200 stopniacha a po 15 minutach skręcić temp. na 180 stopni,ogólny czas pieczenia to ok. 35-40 minut.Życze smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bambisia 06 lipca 2016 mmmmmmnnnnnnnnnniiiiiiiiaaaaamm Wlasnie upieklam, nie dalam mu wystygnac, musialam skosztowac. pycha i tyle ...

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gocha01 02 września 2012 Chelbek wyszedł rewelacyjnie,rodzinka juz pyta kiedy znowu upiekę:-) nie wyrósł mi w prawdzie tak jak Twój,ale naprawdę przepyszny.Następnym razem upieke od razu dwie sztuki,bo znika nie wiadomo kiedy.Pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gocha01 27 sierpnia 2012 Jeny cudnie Twój chlebek wygląda, dostałam ślinotoku :-) upiekę go w weekend i napiszę jak wyszedł. Pozdrawiam

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ptys 15 września 2011 chleb przepyszny, rośnie jak oszalały, robiłam go już kilka razy i nigdy mnie nie zawiódł.. gratuluję i dziękuję po raz kolejny :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lusi41 14 lutego 2011 mi ten chlebuś wyszedł klapnięty troszkę, ale co ze mnie za kuchta, przecież nie mam wagi kuchennej, (i na pewno jej nie kupię) lubię sprawdzone przepisy typu 1 szl. mąki 1/jakaś tam mleka itp. No leniwa jestem a gotować uwielbiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 21 czerwca 2010 chlebek piekłam w elektrycznym piekarniku

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ptys 05 maja 2010 fantastycznie przepyszny, moje dzieci go uwielbiają
dzięki za przepis!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Goblinek 17 marca 2010 Musi być pyyyyszny ze świeżutkim masełkiem... Aż mi ślinka leci.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gutka 17 marca 2010 7 g drożdży suszonych to 2,5 dkg zwykłych od jakiegoś czasu uzywam suszonych i chwale sobie ze zwykłymi drożdżami róznie bywa zwł. jak sie nie zuzyje całosci.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń