Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb na ciemnym piwie ze słonecznikiem

Chleb na ciemnym piwie ze słonecznikiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 244

Dodano:

Odsłon: 39

Kolejny eksperyment z mojej kuchni. Chleb na ciemnym piwie ze słonecznikiem. Jak dla mnie to fenomen, ze względu na to, że długo zachowuje świeżość. Wystarczająco długo, aby zdążyć go zjeść. Polecam spróbować osobom, które tak, jak ja, zrezygnowały z kupna gotowego pieczywa z marketu.

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki otrąb pszennych
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki ciemnego piwa
  • 4 łyżki miodu (ja daję 1, dla mnie jest to wystarczające)
  • 3 łyżki oleju
  • pół szklanki słonecznika
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mieszamy mąkę, otręby, słonecznik i sól. Osobno mieszamy piwo, miód, olej i lekko podgrzewamy. Dodajemy drożdże, robimy z nich zaczyn. Płyn drożdżowy wlewamy do mąki, mieszamy i wyrabiamy 10 minut. Przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godziny. Zagniatamy szybko ponownie. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na godzinę, aż wyrośnie. Wierzch smarujemy olejem i posypujemy słonecznikiem. Piec 45 minut w temperaturze 200 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń