Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb na drożdżach

Chleb na drożdżach

Autor:

Przepisów i artykułów: 38 Ocena: 159

Dodano:

Odsłon: 10085

Ten przepis dostałam od mojej mamy, jest łatwy do zrobienia i szybki, można powiedzieć "na niespodziewanych gości" ;)

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Robimy zaczyn z drożdży:
    - pokruszone drożdże zalewamy 2 łyżkami wody, dodajemy cukier,dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 min aż zaczną "pracować"

  2. - do miski wsypujemy obydwie mąki, sól, siemię lniane i otręby, mieszamy
    - wlewamy olej i zaczyn drożdżowy oraz wodę (ja daję wodę w temperaturze pokojowej)
    - mieszamy łyżką aż wszystkie składniki się połączą.

  3. - rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni
    - przekładamy ciasto do blaszki "keksówki" (jeśli musicie wyłóżcie blaszkę papierem do pieczenia)
    - pozwalamy mu trochę podrosnąć

    - pieczemy chleb 1 godz w 200 stopniach

    Po upieczeniu wyjmujemy na kratę i pozwalamy mu ostygnąć.




    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 28 stycznia 2018 Co jakiś czas robię podobny.Jest szybki,bez wyrabiania i bardzo smaczny:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń