Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb pszenno-żytni

Chleb pszenno-żytni

Autor:

Przepisów i artykułów: 2083 Ocena: 46702

Dodano:

Odsłon: 2025

Nie ma nic lepszego od świeżo upieczonego chleba <3

Składniki

  • 200 g mąki pszennej typ 650
  • 200 g mąki żytniej typ 850
  • 100 g mąki żytniej typ 1850
  • 100 g mąki żytniej typ 1850
  • 3 łyżki zakwasu
  • 1 łyżka czarnuszki
  • 100 g pestek dyni
  • 150 g złocistego siemienia lnianego
  • 400 ml letniej wody
> 6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąki mieszamy z zakwasem, ziarnami, solą oraz wodą.
    Keksówkę (małą) smarujemy masłem, ciasto przekładamy, formujemy. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 12 godzin.
    Pieczemy 20 min w 190°C, następnie 20 min w 180°C. Studzimy przy uchylonym piekarniku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchmariola63 30 czerwca Chleb wygląda ładnie, ale przepis skąpiutki :) Za bardzo skrócony. A przecież przepisy dajemy dla tych osób co chcą upiec. A co z zaczynem ? Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń