Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb pszenny

Chleb pszenny

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4682

Dodano:

Odsłon: 3106

Najprostszy czasem jest najsmaczniejszy :) Ten chlebek smakuje naprawdę rewelacyjnie!

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • mąka pszenna typ 450 750 g
  • woda letnia 2 szklanki
  • sól morska 2 łyżeczki
  • olej 1 łyżka
  • drożdże świeże 35 g
  • miód płynny 1 łyżeczka
  • Na wierzch :
  • żółtko 1 szt
  • mleko 1-2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże połączyć z miodem. Następnie dodać kilka łyżek letniej wody i tyle mąki, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić na kilka minut. Potem dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

  2. Następnie uformować chlebek, przenieść na blachę i ukośnie ponacinać. Przed włożeniem do piekarnika posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w temp. 220 stopni przez ok. 50-60 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń