Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb z dynią

Chleb z dynią

Autor:

Przepisów i artykułów: 103 Ocena: 3118

Dodano:

Odsłon: 3107

Zapach świeżego chleba w domu ... bezcenne doświadczenie w dzisiejszym świecie.

Składniki

  • mąka orkiszowa razowa - 300 g
  • mąka pszenna - 150 g
  • letnia woda - 450 ml
  • drożdże instant - 7 g
  • otręby owsiane - 60 g
  • pestki dyni - 50 g + trochę na wierzch
  • pestki słonecznika - 100 g + trochę na wierzch
  • czarnuszka - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżka
  • cukier - 1 łyżka
  • jajko
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Łączymy suche składniki, które dokładnie mieszamy i dolewamy letniej wody. Mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce by drożdże troszkę nad ciastem popracowały. 20 minut powinno wystarczyć.

  2. Blaszkę 24x13x6 (dno + wysokość) smarujemy oliwą. Następnym razem użyjemy innej blaszki 22x9x8 by chleb był wyższy i bardziej przypominał kształtem chleby foremkowe w sklepach.

  3. Wypełniamy blaszkę ciastem, nakrywamy ściereczką i odstawiamy znów do wyrośnięcia. Po kilkunastu minutach smarujemy wierzch przyszłego chleba rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziarnami słonecznika, dyni i czarnuszki. Można także posypać chleb gruboziarnistą solą.

  4. Pieczemy chleb w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 55 minut. Po wyjęciu z piekarnika przykrywamy chleb na 5 minut mokrą ściereczką by skórka delikatnie zmiękła.

    Pod wpisem znajdziecie link do przepisu na pyszne domowe bułeczki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Piwowarska 28 grudnia 2015 Bardzo podoba mi się twój przepis :) Ciekawe dodatki a chlebek wyszedł cudny :) Spróbuj także zrobić z przepisów od gronpieku i domowegochlebka, także są świetne ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń