Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb z mąki pszennej, pełnoziarnistej

Chleb z mąki pszennej, pełnoziarnistej

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 192

Dodano:

Odsłon: 1551

Smak domowego pieczywa jest moim wspomnieniem z dzieciństwa!

Składniki

  • Składniki na keksówkę o wymiarach ok. 14x35cm:
  • 200g mąki pszennej
  • Ok 300ml ciepłej, nie gorącej wody
  • 15g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki siemienia lnianego
3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże, 50ml wody oraz cukier mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
    Mąkę przesiewamy i robimy wgłębienie. Dodajemy pozostałe składniki i wyrośnięty zaczyn. Mieszamy dokładnie, a następnie pozostawiamy do wyrośnięcia.
    Gotowe ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem formy i wyrównujemy mokrą dłonią. Pozostawiamy w formie do wyrośnięcia na ok 30 minut, najlepiej pod bawełnianą ściereczką.
    Chleb wkładamy do nagrzanego do 200⁰C piekarnika na 20 minut, po czym skręcamy temp. do 190⁰C i pieczemy kolejne 25 minut.
    Gotowy chleb powinien wydawać pusty dźwięk przy pukaniu od spodu.
    Wyciągamy z formy po ok 5 minutach od wyłączenia piekarnika.
    Studzimy na metalowej kratce.
    W trakcie pieczenia (ale po upływie min 30 minut) możemy otworzyć piekarnik i przykryć chleb z wierzchu folią aluminiową, błyszczącą stroną do góry, by chleb się nie przypalił.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń