Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb z naczynia żaroodpornego

Chleb z naczynia żaroodpornego

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 321

Dodano:

Odsłon: 733

Kochani osiągnęłam kolejną umiejętność w wypiekach własnego pieczywa. Pierwszy raz spróbowałam upiec chleb w naczyniu żaroodpornym. Sami oceńcie co z tego wyszło oglądając zdjęcia. Wrzucam Wam również przepis jakiego użyłam do tego chlebka:)

Składniki

  • 300 g mąki pszennej zwykłej
  • 300 g mąki orkiszowej
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 450 ml ciepłej wody
  • 40 g drożdży świerzych
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • garść ziaren słonecznika
  • garść ziaren dyni
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę pszenną przesiać przez sitko dodać sól, cukier i wymieszać.
    Po środku zrobić dziurę, wkruszyć drożdże i zalać ciepłą wodą, poczekać aż się rozpuszczą.
    Dodać resztę składników i wyrobić.
    Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne.
    Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
    Ciasto po wyrośnięciu uderzyć pięścią, ponownie lekko wyrobić, uformować owalny bochenek, wyłożyć do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
    Przykryć ponownie, pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.
    Piekarnik rozgrzać do 200ºC i piec bochenek pod pokrywą 30 min.
    Następnie piec jeszcze 20 min w 200ºC bez pokrywy.
    Gotowy chleb powinien być wyrośnięty, brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu.
    Wyjąć z naczynia i studzić na kratce bądź desce do krojenia.
    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

https://pigulagotuje.blogspot.com/2018/02/chleb-z-naczynia-zaroodpornego.html

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń