Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Chleb z warzywami"
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 697
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 187
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 697
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 187
Składniki
Marchew obierz, umyj. Cukinie umyj, osusz papierowym ręcznikiem (nie obieraj ze skórki). Warzywa zetrzyj na tarce na małych oczkach. Posyp solą, wymieszaj dłonią i prze łóż na sito. Odstaw na ok. 5 min a następnie dokładnie odciśnij z nadmiaru płynu. Pestki dyni upraż na suchej patelni. Ser żółty zetrzyj na tarce na małych oczkach.
Do przesianej mąki wsyp proszek do pieczenia oraz 1 łyżeczkę soli, wymieszaj. Do miski wbij jajka, zmiksuj. Wciąż miksując stopniowo dodawaj suche na przemian z olejem. Na koniec dodaj starte warzywa, pestki dyni oraz starty ser. Dokładnie wymieszaj.
Podłużną foremkę (keksówkę) posmaruj olejem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C.
Wstaw formę z ciastem, piecz ok. 60 min do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyłącz piekarnik. Wierzch chleba przykryj folią aluminiową i zostaw w piekarniku na kolejne 25 min.
80 minut. Porcja: 220 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie