Do góry

Śniadania Przepis na:

chleb żytni bez wyrabiania ciasta

chleb żytni bez wyrabiania ciasta

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 6

Dodano:

Odsłon: 5787

sprawdzony przepis na szybkie przygotowanie chleba na mące i drożdżach bez wyrabiania ciasta

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. mąkę wymieszaj z solą, drożdże rozpuść we wodzie i dodaj do mąki, wymieszaj do uzyskania jednolitej masy, pozostaw w misce pod przykryciem wilgotnej ściereczki na 15 minut do wyrośnięcia. Do ciasta można też dodać pestki dyni, słonecznika lub inne do smaku.

  2. Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy i odstaw pod przykryciem wilgotnej ściereczki na ok 30 minut do wyrośnięcia. Wierz ciasta można posypać płatkami owsianymi, makiem, lub innymi ziarnami dla ozdoby

  3. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni, posmaruj wodą wierzch ciasta i wstaw formę na 30 – 35 minut, po tym czasie sprawdź patyczkiem wypieczenie ciasta.

  4. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, po kilku minutach wyjmij z foremki i obierz z papieru do pieczenia. Pozostaw do wystygnięcia przykryte suchą ściereczką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń