Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb Żytni na Mleku (bez zakwasu)

Chleb Żytni na Mleku (bez zakwasu)

Autor: damrocka89

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 42

Dodano: 30.04.2012

Odsłon: 47300

łatwy domowy chleb

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do dużej miski należy wlać mleko i wsypać drożdże, wymieszać, dodać łyżkę stołową oleju, sól i pieprz do smaku.

  2. Następnie wsypać 0, 5 kg mąki żytniej i wyrobić ciasto na jednolitą masę (ręcznie bądź 10min w mikserze).

  3. Miskę przykryć ścierką i odłożyć do ciepłego miejsca na godzinę.

  4. Po godzinie ciasto przełożyć do formy uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Formę przykryć ściereczką i jeszcze na 30 min odłożyć do ciepłego miejsca.

  5. Po tym czasie nagrzać piekarnik do 210°C, a po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180°C.

  6. Chleb piec jeszcze około 35 minut, następnie piekarnik wyłączyć, a chleb wyłożyć dopiero po upływie 15 minut na deskę, aby wystygł.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pazdzie2015 18 października 2015 Zrobiłam wszystko według przepisu wyszedł twardy jak kamień a w środku zakalec.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mopo 06 stycznia 2014 Nie polecam tego przepisu. Może w przypadku braku w domu twardego, ciężkiego narzedzia, np. młotka przepis może sie sprawdzić. Chleb pięknie wbija gwoździe.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolina87 26 grudnia 2012 fajny przepis ale czy tych drozdzy to aby nie za mało? na pewno chodzi o 10 g czy 10 dag?

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

damrocka89 10 maja 2012 U mnie zawsze wychodził.... powinien podrastać w ciepłym miejscu. Ja jeszcze czasem (jeśli nie urósł) jak włożę do piekarnika to ustawiam piekarnik na 1 (niską temp), żeby podrósł tak ok. 15 min.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

beata1984 06 maja 2012 No i sie nie doczekałam. Nie wyrósł :( A po upieczeniu zrobił sie twardy jak kamień. Co zrobiłam źle?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

beata1984 02 maja 2012 Właśnie zarobiłam ciasto na chlebek. Czekam jak urośnie. Dam znać jak mi wyszedł.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 30 kwietnia 2012 Prosty sposób pieczenia tego chleba, muszę spróbować go przyrządzić.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń