Do góry

Desery Przepis na:

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 103 Ocena: 781

Dodano:

Odsłon: 11386

Czasem zdarza się tak, że przetrzymamy banany zbyt długo. Ciemnieją i mają nieapetyczny wygląd. Co z nimi zrobić? Absolutnie nie wyrzucać! A zrobić przepyszny chlebek bananowy! Chlebek bananowy jest łatwy w przygotowaniu jak muffinki :-) Suche składniki mieszamy z mokrymi, przelewamy do foremki i pieczemy wciągając w nozdrza cudowny bananowy zapach! Pamiętajcie - im ciemniejsze banany, tym więcej zawierają cukru i tym bardziej nadają się do wypieków!

Składniki

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklankę cukru (u mnie fruktoza)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 150ºC.
    Banany obieramy, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem
    Dodajemy jajka, olej i razem mieszamy.
    Mąkę przesiewamy do drugiej miski, dodajemy cukier, sodę i sól.
    Mokre składniki mieszamy z suchymi. Najlepiej zrobić to trzepaczką lub łyżką.
    Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy 45 minut.
    Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 24 lipca I do tego konfiturka z porzeczek - kwaskowa. Kolejny przepis na chlebek bananowy do wypróbowania, ulubione "jedzionko" wnusi. Dzięki :) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń