Do góry

Śniadania Przepis na:

Chlebek ziołowy

Przepis dnia 2018-08-17
Chlebek ziołowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 1018

Dodano:

Odsłon: 4538

Jeśli chcecie urozmaicić rodzinne imprezy czy grille, to koniecznie wypróbujcie przepis na ten chlebek. Pyszny, puszysty, łatwy w przygotowaniu z dodającym mu charakteru ziołowym masełkiem. Robi się go ekspresowo, więc nawet możecie o zrobić na śniadanie

Składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 40 g drożdży
  • 40 ml oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • DODATKOWO:
  • 120 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku (lub więcej)
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek obieramy, przekładamy wraz z umytą i osuszoną natką do malaksera i miksujemy razem, aż składniki się rozdrobnią. Dodajemy masło i jeszcze chwilkę miksujemy razem.

    Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem - można użyć robota - aż powstanie elastyczne ciasto, które nie będzie lepiło się do rąk.

    Ciasto wyciągamy z miski, wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30x40 cm i grubości ok. 0,5 cm.

    Ciasto smarujemy masłem ziołowym zostawiając ok. 1 cm brzegi.

    Ciasto kroimy w poprzek na ok. 5 cm pasy i zwijamy je w harmonijkę, a następnie wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. W tym czasie zostawiamy chlebek do lekkiego podrośnięcia.

    Gdy piekarnik się nagrzeje, wkładamy do niego formę z chlebkiem i pieczemy przez 30-35 minut. U mnie wystarczyło 30 minut.

    Smacznego! :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń