Do góry

Dania główne Przepis na:

Chrupiąca kaczka ze śliwkami

Chrupiąca kaczka ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 2860

Dodano:

Odsłon: 1610

Pyszny, chrupiacy filet z kaczki ze sliwkami, jablikem i porto. Idealny szybki obiad lub ciepla kolacja.

Składniki

  • filet z piersi kaczki
  • 2 lyzeczki przyprawy do piernika
  • 2 lyzki miodu (najlepszy rozmarynowy)
  • 200 ml rosolu z kaczki
  • 2 male cebule
  • 1 twarde jablko
  • 2 lyzki oliwy z oliwek
  • szczypta soli (np. Fleur de Sel)
  • 1/2 lyzeczki proszku chili (np. Piment d'Espelette)
  • 100 ml czerwonego Porto
  • 5 suszonych sliwek
  • 1 lyzka skrobi ziemniaczanej
  • 2 galazki estragonu
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Skóre fileta nacinac ukosnie, tworzac romby.
    Z przyprawy do piernika, miodu i 2 lyzek goracej wody zrobic marynate, wysmarowac nia mieso i wlozyc na ok. godzine do lodówki.
    Rosól z kaczki gotowac, redukujac jego objetosc do polowy, cebule i jablko obrac i pokroic w kostki.
    Mieso smazyc na oliwie, strone ze skóra ok. 3 minut, druga strone ok. 2 minut, nastepnie mieso piec na drugiej szynie od dolu w temp. 160° C ok. 10-15 min.
    W pateni z tluszczem po kaczce smazymy a nastepnie dusimy do miekkosci cebule i jablko, pod koniec dodajemy sliwki, rosól i porto.
    Dusimy tak dlugo, az sos zredukuje sie do polowy.
    Pod koniec dodajemy rozpuszczona w wodzie skrobie i doprawiamy sola i chili.
    Ozdabiamy posiekanym estragonem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 05 maja Uwielbiam połączenie mięsa z owocami czyli coś w sam raz dla mnie:) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 05 maja Pyszna kaczucha. W restauracji czasami ( przy dużym oblężeniu ) robiłem w ten sposób...obsmażałem i w folię aluminiową, później piekarnik 80°C i dochodziły. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 05 maja Od czasu, gdy mam parkę kaczek przy domu, teraz na działce, to takie przepisy mnie przerażają hehehe. U nas to one tylko dla jaj ;) i nigdy więcej nigdy kaczki, bo takie cudaki z nich, że grzechem byłoby zabijać xD Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 05 maja Uwielbiam piers z kaczki i ten przepyszny sos! rewelacja! Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń