Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chrupiące babeczki z czekoladą"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 78
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 137
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 78
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 137
Składniki
Czas przygotowania 60 minut. Cena sztuki ok. 2,60 zł
100 g posiekanego masła łączymy z żółtkiem, cukrem pudrem i mąką. Wyrabiamy, aż się połączą. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 2–3 mm. Wycinamy koła o średnicy 11 cm i wykładamy nimi formy do babeczek. Nakłuwamy widelcem dół i pieczemy 15–20 minut w 200oC.
Migdały i orzechy grubo siekamy i podprażamy chwilę na patelni. Pozostawiamy do ostygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
125 g cukru rozpuszczamy na patelni z 3 łyżkami masła, dodajemy śmietanę i chwilę gotujemy. Kiedy masa będzie gładka, wsypujemy migdały i orzechy, mieszamy.
Dno babeczek smarujemy czekoladą i do każdej nakładamy orzechy. Górę dekorujemy czekoladą. Odstawiamy do ostygnięcia.Źródło: Rewia