Do góry

Dania główne Przepis na:

Chrupiące placki gryczane

Chrupiące placki gryczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 395

Dodano:

Odsłon: 4363

Tym razem postanowiłam przygotować aromatyczne placki z kaszy gryczanej. Niecodzienne połączenie ugotowanej kaszy z surowymi ziemniakami po upieczeniu daje niesamowity smak. Placki idealnie komponują się z gulaszem mięsnym lub sosem pieczarkowym. Musicie koniecznie spróbować! Więcej na blogu: www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • 4 ziemniaki
  • 3 kopiate łyżki maki pszennej
  • Sól, pieprz i olej
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. • Kasze gryczaną gotujemy do miękkości, trochę dłużej nic zaleca producent na opakowaniu
    • Po ugotowaniu kasze rozdrabiamy za pomocą widelca
    • Surowe ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie blendujemy lub ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach
    • Do kaszy dodajemy kolejno: starte ziemniaki, mąkę, sól i pieprz
    • Całość mieszamy i smażymy na oleju na złoty kolor około 7-10 minut

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń