Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chrupiące szaszłyki"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1831
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1831
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
Składniki
porcje, czas ok. 40 min; porcja – 420 kcal, cena 4,20 zł
Mięso oczyść, opłucz i osusz. Pokrój na 12 kawałków. Czosnek przeciśnij przez praskę, utrzyj z 4 łyżkami oliwy i 3 łyżkami soku z cytryny. Polej mięso, odstaw pod przykryciem na 60 min.
Papryki (np. czerwoną i żółtą) oczyść i pokrój na kawałki. Obrane cebule podziel na ósemki, jedno jabłko pokrój w półplasterki. Mięso wyjmij z marynaty, oprósz solą, pozawijaj w plastry boczku. Nadziewaj na szpadki na przemian z paprykami, jabłkiem i cebulą.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Obsmaż szaszłyki ze wszystkich stron, przełóż na blachę i piecz 6-8 minut w temperaturze 190 stopni.
Do pozostałego na patelni tłuszczu dodaj drugie, starte na tarce jabłko. Oprósz curry, chwilę smaż. Zalej bulionem, dopraw łyżką soku z cytryny oraz miodem. Duś na małym ogniu, aż jabłko będzie miękkie. Wlej kremówkę. Zawartość patelni zmiksuj, dopraw solą i pieprzem. Sos podawaj do szaszłyków.
Curry, sprzedawane w postaci żółtego proszku, to mieszanka wielu przypraw i ziół. Dominującym em jest kurkuma. Prócz niej w curry znajdują się: kozieradka, kolendra, czosnek, kmin rzymski, gorczyca, cynamon, imbir, goździki, słodka papryka, gałka muszkatołowa oraz chili.Źródło: Świat kobiety