Do góry

Dania główne Przepis na:

Chrupiące tacos

Chrupiące tacos

Autor: Swiat_Kobiety

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 27980

Dodano: 05.06.2009

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Chrupiące tacos"

Składniki

  • 1 cebula
  • olej
  • 25 dag mięsa mielonego
  • 2 puszki czerwonej fasolki
  • 1 chili
  • po pół pęczka natki i kolendry
  • 1 awokado
  • 15 dag żółtego sera
  • 20 dag czerwonej kapusty
  • 2 pomidory
  • sól
  • pieprz
  • kmin rzymski
  • mielona papryka
  • limonka
  • 8 muszli taco
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • 4-5 łyżek mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 4 pomidory
  • olej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • szczypiorek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz i drobno poszatkuj, przesmaż na łyżce oleju. Dodaj mięso mielone (np. wieprzowe). Oprósz je solą, pieprzem oraz kminem rzymskim. Smaż na średnim ogniu, mieszając, 7-8 minut.

  2. Fasolkę odlej z zalewy, przepłucz na sicie zimną wodą, osącz i dodaj do mięsa z cebulą. Duś razem jeszcze kilka minut. Pod koniec dodaj oczyszczony i drobno posiekany strąk chili. Wymieszaj, w razie potrzeby dopraw.

  3. Natkę i kolendrę opłucz, osusz. Oderwij listki z łodyżek. Awokado umyj, przekrój na pół, usuwając pestkę. Wydrąż miąższ. Pokrój go w dużą kostkę. Skrop sokiem wyciśniętym z połowy sparzonej limonki. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Poszatkuj bardzo drobno czerwoną kapustę. Pomidory umyj, pokrój.

  4. Muszle taco włóż do piekarnika. Podgrzewaj według przepisu na opakowaniu (ok. 5 min). Ułóż na talerzu, napełnij mięsnym farszem. Do każdej muszli nałóż porcję awokado, pomidorów, żółtego sera i czerwonej kapusty. Udekoruj listkami natki oraz kolendry i plasterkami z reszty limonki. Podawaj na stół z ulubionym sosem.

  5. czas ok. 35 min; porcja – 280 kcal, cena 3,20 zł

  6. Pikantny sos

  7. Przesmaż na oleju cebulę z 2 ząbkami czosnku. Dodaj posiekaną czerwoną paprykę i chili. Duś 3 minuty. Wlej puszkę pomidorów z zalewą i duś jeszcze 5 minut. Całość dopraw solą i pieprzem, zmiksuj.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń