Do góry

Desery Przepis na:

Churros pomarańczowe z pikantnym sosem

Churros pomarańczowe z pikantnym sosem

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1212

Dodano:

Odsłon: 282

Pyszne mięciutkie churros z nutą pomarańczy i sosem czekoladowym z chili. Do czekolady chili idealnie się nadaje i sprawia że wyostrza się jej smak jeszcze bardziej. Zanurzamy w sosie churros i zajadamy ze smakiem. Znikną z talerza bardzo szybko.

Składniki

  • ciasto: 1 szklanka i 1 łyżka mąki pszennej typ 500
  • 3 jajka wielkość M
  • 1 łyżeczka skórki kandyzowanej tartej
  • 1 łyżeczka skórki kandyzowanej tartej
  • 50 g masła
  • 240 ml wody
  • polewa: 50 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka śmietany 36 %
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki skorki kandyzowanej tartej
  • chili papryczka ostra szczypta
  • 1 litr oleju do smażenia
  • Cukier puder
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie




  1. Do garnka wlewam wodę, dodaję sól, cukier, skórkę pomarańczową, masło i gotuję aż cukier się rozpuści. Wsypuję mąkę i energicznie mieszam drewnianą łyżką aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek, będzie gęste. Zdejmuję z ognia i odstawiam do przestudzenia.

  2. Do ciasta wbijam po jednym jajku i łączę mikserem, potem kolejne jako i mieszam. Zrobiłam je dzień wcześniej i wstawiłam do lodówki. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka. W głębokiej patelni rozgrzewam olej do temp 170 stopni. Wrzucam kawałek chleba i obserwuję czy się zarumieni po minucie. Szprycą wyciskam bezpośrednio do oleju ciasto. Churros rosną podczas smażenia i smażę tylko po 4 sztuki po dwie minuty z każdej strony. Reguluję płomień w czasie smażenia. Wykładam łyżką cedzakową na ręcznik kuchenny.


  3. Sos:


    Do garnka łamię czekoladę, dodaję śmietanę, mleko, chili, skórkę i podgrzewam na małym gazie aż czekolada rozpuści się.ukru.

  4. Zdejmuję z gazu sos zgęstnieje jak postoi. Churros podaję z sosem i pudrem.a drug


    Skórka kandyzowana: Wyszorowane i sparzone pomarańcze ścieram na tarce o najmniejszych oczkach, zasypuję cukrem i w słoiku odstawiam do lodówki. Gotowa jest już na drugi dzień. Przechowują ją w lodówce kilka miesięcy. Cukru dodaję: skórka z jednej pomarańczy i jedna łyżka c

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń