Do góry

Przetwory Przepis na:

Chutney śliwkowy.

Chutney śliwkowy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 63

Dodano:

Odsłon: 446

Ten sos doskonale zastępuje ketchup.

Składniki

  • 500gr. śliwek węgierek[waga bez pestek],100gr. suszonych śliwek
  • [pokrojonych i namoczonych przez noc w 120ml wody],duże winne
  • jabłko[posiekane],200gr. sparzonych rodzynków,po pół łyżeczki mielonego
  • imbiru,mielonych goździków i mielonego kardamonu,ćwierć łyżeczki
  • mielonej ostrej papryki,400gr.cukru,140ml.octu winnego.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do rondla włożyć wydrylowane śliwki,zalaćje wodą ,w której moczyły się suszone śliwki,gotować ok.20 minut.Dodać susone śliwki,jabłko,rodzynki , przyprzwy i ocet.Gotowaćok.20 minut często mieszając.Dodać cukier i gotować aż owoce się rozgotują.W razie potrzeby doprawić. Sos rozlać do małych słoiczków i pasteryzować 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń