Do góry

Przekąski Przepis na:

Ciabatta na dwa sposoby

Ciabatta na dwa sposoby

Autor:

Przepisów i artykułów: 259 Ocena: 5068

Dodano:

Odsłon: 260

Ciabatta to doskonaly wloski chleb z niewielu skladników i bardzo prosty w przyrzadzaniu. Z dodatkami, w tym wypadku z papryka, owczym serem i sezamen oraz z suszonymi pomidorami i oilwkami smakuje jeszcze lepiej. Solo, z twarozkiem czy do potraw z grilla jest doskonalym dodatkiem.

Składniki

  • CIASTO PODSTAWOWE:
  • 1 kg mąki
  • 600 ml letniej wody
  • 42 g świeżych drożdży
  • 15 g cukru
  • 20 g soli
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • NADZIENIE PAPRYKOWE:
  • 1 papryka
  • 150 g owczego sera
  • 15 ml oliwy z oliwek
  • sezam
  • NADZIENIE POMIDOROWE:
  • suszone pomidory w oleju
  • czarne oliwki bez pestek
  • zioła prowansalskie
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przyrzadzic podstawowe ciasto. Make przecedzic do duzej miski, do wglebienia wlac letnia wode, wsypac cukier i pokruszone drozdze.
    Drozdze rozpuscic w wodzie i zmieszac z maka, nastepnie wyrobic gladkie ciasto i odstawic do wyrosniecia.

  2. W tym czasie przygotowac nadzienia. Do nadzienia paprykowego pokroic papryke na male kawalki i dokladnie je zmieszac z sezamem i oliwa. Ser owczy pokroic równiez na male kawalki.

  3. Do nadzienia pomidorowago pokroic suszone pomidory, nie trzeba ich specjalnie odsaczac, gdyz aromaryczna oliwa dodaje smaku. Oliwki równiez pokroic i wymieszac z pomidorami.

  4. Gdy ciasto powiekszy swa objetosc, dodac oliwe i sól i podzielic na dwa równe kawalki.

  5. Pierwsza czesc ciasta rozwalkowac dosyc grubo i wylozyc papryka z sezamen i kawalkami owczego sera, nastepnie zwinac w rulon i umiescic na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Pozostawic na kilka minut, aby jeszcze wyroslo.
    Gdy ciasto wyrosnie i bedzie gotowe do pieczenia, pomarowac jego powierzchnie woda i posypac sezamem.

  6. W tym czasie przygotowac drugi chleb. Ciasto wyrobic z pomidorami i oliwkami posypanymi spora iloscia ziól prowansalskich. Nastepnie uformowac podobny podluzny chleb i ulozyc na blasze wylozonej papierem do pieczenia.
    Obydwa chleby piec w temp. 210° C az nabiora zlotego koloru, zazwyczaj trwa to max. 25 min.

  7. Tak nadziana ciabatta smakuje bez niczego, ale tez z dodatkami, a szczególnie do grilla.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń