Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka amoniaczki.

Przepis dnia 2014-09-19
Ciasteczka amoniaczki.

Autor: gogusia

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 7553

Dodano: 17.09.2014

Odsłon: 64602

Ciasteczka mojego dzieciństwa, pyszne, chrupiące, po prostu super.

Składniki

  • 4 szklanki mąki pszennej (ok.680 g)
  • 1 szklanka cukru pudru (ok.170 g )
  • amoniak spożywczy opakowanie 30 g
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 całe jajko
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18 %
  • dodatkowo jedno jajko i cukier trzcinowy do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolite, elastyczne ciasto, podsypując mąką jak zbytnio się klei. Wkładamy na 30 minut do lodówki by odpoczęło.
    Ciasto dzielimy na mniejsze części każdą wałkujemy na placek o grubości mniejszej niż pół centymetra.
    Wycinamy foremką kształty.

  2. Każde ciasteczko smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym lub innym grubszym.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 10 minut, na złoty kolor, w 180 *

  3. SMACZNEGO

    Z tej porcji wyszło mi ponad 100 ciasteczek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 17 września 2014 uwielbiam je, dodatkowym ich atutem jest, że pięknie świeżość trzymają, choć wiadomo, że długo nie poleżą ;-) Odpowiedzi: 3 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń