Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka Czerwone Noski

Przepis dnia 2011-06-23
Ciasteczka Czerwone Noski

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6681

Dodano:

Odsłon: 20354

Propozycja dla Najmłodszych Smakoszy. Ciasteczka - Buźki z czerwonym Noskiem. Dzieci mogą same udekorować swoje ciasteczka - mój syn miał niesamowitą frajdę :)

Składniki

  • ciasto kruche:
  • 300g mąki
  • 140g cukru pudru
  • 250g masła schłodzonego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub opakowanie cukru waniliowego
  • Lukier:
  • 1 białko
  • szklanka (lub więcej) cukru pudru
  • opcjonalnie kilka kropel soku z cytryny
  • DODATKOWO:
  • twardy dżem malinowy lub truskawkowy (lub marlomada wieloowocowa)
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche można przygotować wg własnego, sprawdzonego przepisu, nie musi być takie jak ja podaję. Ciasto: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, żółtko, ekstrakt i pokrojone drobno masło. Siekamy wszystko nożem, dodajemy cynamon i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto podsypywać mąką jeśli się zbytnio klei do rąk. Ciasto dzielimy na 2 równe części, każdą owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki.

  2. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5cm, z jednej części wycinamy szklanką o średnicy około 8 cm koła. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 12-15 minut, aż uzyskają złoty kolor. Z drugiej części ciasta wycinamy również takie same koła, lecz dodatkowo w środku każdego wycinamy dziurki średnicy 2-3cm (ja użyłam zakrętki od butelki). Pieczemy wszystkie ciasteczka i czekamy aż ostygną.

  3. Następnie pełne ciasteczka smarujemy niezbyt grubo dżemem, na wierzch przyklejamy ciasteczka z dziurką. Z lukru dekoracyjnego za pomocą np. pędzelka robimy oczy i buzię. Ja niektórym zrobiłam jeszcze czuprynki - po posmarowaniu ciastka lukrem obsypałam je posypką czekoladową.

  4. Lukier: do białka stopniowo dodajemy cukier i ucieramy do otrzymania lejącej się konsystencji. Pod koniec można dodać sok z cytryny. Jeśli lukier jest za rzadki dodajemy więcej pudru. Lukier nie powinien się rozpływać po nałożeniu na ciastko.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

maluszekk 17 maja 2013 Fantastyczne te ciasteczka, Moje dziewczynki na pewno będą nimi zachwycone :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń