Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka owsiane z m&m’sami

Ciasteczka owsiane z mm’sami

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1866

Dodano:

Odsłon: 843

Zabawne, urocze ciacha! Klasyczny amerykański przepis na te ciasteczka za bazę ma ciasto kruche. Ja jednak zdecydowanie polecam upiec je na płatkach owsianych – są chrupiące, bardziej aromatyczne i zdrowsze. Ja zajadam je w ilościach hurtowych... dlatego piekę także w ilościach hurtowych!

Składniki

  • (ok. 50 sztuk)
  • 4 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100g miękkiego masła
  • 200g masła orzechowego typu crunchy (czyli z kawałkami orzechów)
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 jajka
  • ½ łyżki ekstraktu waniliowego
  • 200g mlecznej czekolady (2 tabliczki)
  • ¾ szklanki m&m’sów z orzechami (3 małe opakowania)
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWUJEMY SIĘ

    Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki.
    Standardowe blachy piekarnikowe wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.

  2. ROBIMY CIASTO

    Do dużej miski wsypujemy płatki owsiane oraz sodę i mieszamy starannie.
    Do drugiej miski wrzucamy masło oraz masło orzechowe i rozmiksowujemy razem do połączenia obu składników. Dodajemy cukier brązowy, cukier puder i znów miksujemy do uzyskania puszystej, jednolitej masy. Teraz dodajemy ekstrakt waniliowy, miksujemy jeszcze chwilkę, aby ładnie rozprowadzić go w masie maślanej i zabieramy się za dodawanie jajek. Robimy to niespiesznie! Jajka wbijamy po jednym i za każdym razem łączymy dokładnie z pozostałymi składnikami. Jeśli ciasto jest już jednolite i pachnące, odkładamy mikser i łapiemy w dłoń drewnianą łychę. Do ciasta dodajemy najpierw płatki i łączymy je tak, aby masa oblepiła i pokryła je wszystkie. Jako ostatnie dodajemy czekoladę oraz składnik kluczowy, czyli... m&m’sy! Mieszamy wszystko przez chwilkę, aby połączyć wszystkie elementy. Ciasto powinno być gęste i lepiące.

  3. ROBIMY CIASTECZKA

    Nadszedł czas na formowanie ciasteczek. Niewielkie porcje ciasta (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego) nabieramy zwykłą łyżką lub łyżką do lodów i układamy kopczyki na przygotowanych blachach, zachowując między nimi duże odstępy. Pod wpływem działania wysokiej temperatury podczas pieczenia ciasteczka będą rosły jak szalone! Zatem na jednej blasze układamy nie więcej niż 9 sztuk. (Zaufajcie mi! Nie warto układać ich zbyt gęsto. Nie próbujcie także lepić ciasta w kulki dłońmi, bo oblepicie się cali, a one i tak nie utworzą zwartej formy).

  4. Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do piekarnika na 12 minut. Powinny urosnąć, pięknie się zbrązowić i oszałamiająco zapachnieć! Po wyjęciu blachy z piekarnika zostawiamy ciasteczka w spokoju przez 2-3 minuty, gdyż zaraz po upieczeniu są bardzo delikatne. Po tym czasie przekładamy na kratkę i studzimy całkowicie, a ponieważ szybciutko stygną i twardnieją, to możemy je zajadać po 15-20 minutach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń