Do góry

Przekąski Przepis na:

Ciasteczka serowe do piwa, wina i barszczu

Przekąski

Autor: hajduczek-naturalnie

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 675

Dodano: 05.01.2017

Odsłon: 9548

Przepyszne wytrawne ciasteczka, idealne na imprezę.

Składniki

  • 250 g żółtego sera, najlepiej twardego i raczej ostrego
  • 250 g masła
  • 250 g mąki (użyłam – jak zwykle – orkiszowej)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Posiekać go wraz z masłem i mąką, zlepić w kulę i schować do lodówki na przynajmniej pół godziny. Następnie wałkować na grubość 0,5 cm i wycinać dowolne kształty – kółka, trójkąty, kwadraty. Można również wyrobić ciasto w malakserze albo Speedcooku.

  2. Można – zamiast kuli – uformować kilka wałeczków o średnicy 5 cm, zawinąć każdy w folię i chłodzić całą noc w lodówce lub kilkadziesiąt minut w zamrażarce, a następnie odkrawać plasterki grubości 0,5 cm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (niezbyt ciasno, bo trochę wyrastają)

  3. Wreszcie można posypać część ciastek dowolnymi przyprawami – kminkiem, papryką, ulubionymi ziołami i piec przez 13-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

  4. Mają uzyskać złoty kolor. Ja swoje niestety odrobinę przypiekłam...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 06 stycznia Dla mnie do pochrupania.Piwa nie lubię. Fajny przepis.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń