Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka z rodzynkami i płatkami kukurydzianymi

Ciasteczka z rodzynkami i płatkami kukurydzianymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1912

Dodano:

Odsłon: 767

Mają miękką, kruchą, piaskową konsystencję. Pachną rumem i rodzynkami, a płatki kukurydziane przyjemnie chrupią między zębiskami. Pyszne (jak wszystkie ciasteczka) na ciepło ze szklanką zimnego mleka.

Składniki

  • (ok. 40 sztuk)
  • 150g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 100g cukru pudru
  • 100g margaryny
  • 2 jajka
  • 150g płatków kukurydzianych
  • 50g rodzynek
  • 2 łyżki rumu
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rodzynki w małej miseczce zalewamy rumem i odstawiamy na 15 minut. Niech w spokoju nasiąkną.

  2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dwie standardowe piekarnikowe blachy smarujemy masłem lub margaryną. (Nie wykładamy blach papierem do pieczenia! Spody ciasteczek bardzo do niego przywierają. Można z powodzeniem użyć maty silikonowej do pieczenia, jeśli takową posiadacie).

  3. Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy starannie z proszkiem do pieczenia. Odstawiamy.

  4. Miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli na puszystą jasną masę. Powinno to trwać około 5 minut. Następnie wbijamy jajka po jednym, za każdym razem miksując do połączenia się składników w jednolitą masę. Kiedy tak się stanie, w trzech partiach dodajemy mąkę i miksujemy, znów do ładnego połączenia. Odkładamy mikser i chwytamy za łychę. Do ciasta najpierw wrzucamy nasączone rodzynki (jeśli na dnie miseczki zostało trochę rumu, to także wlewamy go do masy) i rozprowadzamy je dokładnie. Jako ostatnie wrzucamy płatki kukurydziane. Ja przez chwilkę staram się wmieszać je do ciasta łyżką, a następnie przechodzę na tryb ręczny. Nie staram się przy tym być super-delikatna. Płatki powinny być porozkruszane na mniejsze części, także możemy troszkę pozgniatać. Masa ciasteczkowa gotowa!

  5. Teraz mamy dwie opcje, albo nabieramy łyżką po kawałku ciasta i formujemy na przygotowanych blachach małe kopczyki, albo moczymy dłonie w wodzie i robimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, rozkładamy na blachach, a następnie delikatnie spłaszczamy. Pamiętamy oczywiście o tym, aby pomiędzy ciasteczkami zachować odległości, gdyż będą rosły. Tego rodzaju ciasteczka zazwyczaj rozkłada się na blasze w czterech rzędach po cztery. Wtedy mamy pewność, że się nie posklejają.

  6. Tak przygotowane blachy wrzucamy do rozgrzanego piekarnika na około 12 minut. Powinny się zarumienić, a my powinniśmy poczuć piękny maślano-rumowy aromat. Po wyciągnięciu ciasteczek z piekarnika pozwalamy im odetchnąć przez parę minut na blachach, a następnie przenosimy na drucianą siatkę i studzimy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń