Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka owsiane z bakaliami

Ciastka owsiane z bakaliami

Autor:

Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 106

Dodano:

Odsłon: 2626

Dziś o ciasteczkach owsianych: delikatnych i lekko wilgotnych w środku, pachnących cynamonem i naładowanych dużą ilością bakalii. Uwielbiam te ciasteczka, bo są dla mnie pyszną przekąska kiedy napada mnie ochota na coś słodkiego.

Składniki

  • 100g masła
  • 50g cukru białego
  • 75g cukru trzcinowego
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • Pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 jajko
  • 150g płatków owsianych
  • 50g mąki pszennej
  • Garść rodzynek, orzechów włoskich, żurawiny, migdałów
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W misce utrzeć masło z cukrem około 2-3 minuty
    Dodać jajko i utrzeć całość około 2-3 minut
    W drugiej misce zmieszać mąkę z sodą, solą i cynamonem
    Wymieszać mąkę z masą mokrą, dodać płatki owsiane i wymieszać
    Na koniec dodać bakalie i całość wymieszać
    Masę odstawić do lodówki na około godzinę

  2. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia
    Formować kuleczki około 2 cm i wyłożyć na papierze, zostawiać około 3 cm przerwy miedzy kulkami, bo rozleją się na płaskie ciasteczka podczas pieczenia

  3. Piec około 13-14 minut
    Po wyciągnięciu z pieca pozostawić na blaszce na około 5 minut, żeby ciasteczka stwardniały (nie zdejmować z papieru do pieczenia, bo będa jeszcze miekkie)
    Wyłożyć delikatnie na kratkę do wystygnięcia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń