Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 07-08-2025
Czy warto zrobić sałatkę z ogórków do słoików? Wprawdzie świeże warzywa dostępne są teraz przez cały rok, ale żadne nie mogą równać się z tymi sezonowymi – krajowymi, dojrzałymi w słońcu. Warto zachować smaki lata na dłużej i przez cały rok mieć gotową sałatkę do obiadu.
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9288
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 969
Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...
Odsłon: 1120
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9288
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 969
Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...
Odsłon: 1120
Składniki
Usuń z papryki gniazdo nasienne, a miąższ pokrój w słupki. Umyj i obierz pozostałe warzywa. Ogórki pokrój na cienkie plasterki, cukinię na półplasterki. Marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę pokrój w piórka, a ząbki czosnku – na połówki.
Przełóż wszystkie składniki do dużej miski, oprósz solą i odstaw na 2-3 godziny.
Odlej z warzyw sok, który puściły. Przełóż je do niewielkich, starannie wyparzonych słoików (po około 300 ml). Do każdego słoika dodaj porcję przypraw.
Połącz w garnku składniki na zalewę i zagotuj. Gorącą zalewą zalej sałatkę w słoikach. Szczelnie je zakręć.
Wyłóż ściereczką lub gumową wkładką dno dużego garnka. Ustaw w nim słoiki tak, by nie stykały się ze sobą. Wlej do garnka gorącą (w temperaturze zalewy) wodę, mniej więcej do ¾ wysokości słoików.
Zagotuj wodę w garnku. Gotuj przez 5-10 minut. Wyjmij słoiki z garnka i ustaw na pół godziny do góry dnem.
Przenieś słoiki z sałatką z ogórków w ciemne, chłodne miejsce.