Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 07-08-2025
Czy warto zrobić sałatkę z ogórków do słoików? Wprawdzie świeże warzywa dostępne są teraz przez cały rok, ale żadne nie mogą równać się z tymi sezonowymi – krajowymi, dojrzałymi w słońcu. Warto zachować smaki lata na dłużej i przez cały rok mieć gotową sałatkę do obiadu.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22606
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14925
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4708
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44709
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 637
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 676
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22606
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14925
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4708
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44709
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 637
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 676
Składniki
Usuń z papryki gniazdo nasienne, a miąższ pokrój w słupki. Umyj i obierz pozostałe warzywa. Ogórki pokrój na cienkie plasterki, cukinię na półplasterki. Marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę pokrój w piórka, a ząbki czosnku – na połówki.
Przełóż wszystkie składniki do dużej miski, oprósz solą i odstaw na 2-3 godziny.
Odlej z warzyw sok, który puściły. Przełóż je do niewielkich, starannie wyparzonych słoików (po około 300 ml). Do każdego słoika dodaj porcję przypraw.
Połącz w garnku składniki na zalewę i zagotuj. Gorącą zalewą zalej sałatkę w słoikach. Szczelnie je zakręć.
Wyłóż ściereczką lub gumową wkładką dno dużego garnka. Ustaw w nim słoiki tak, by nie stykały się ze sobą. Wlej do garnka gorącą (w temperaturze zalewy) wodę, mniej więcej do ¾ wysokości słoików.
Zagotuj wodę w garnku. Gotuj przez 5-10 minut. Wyjmij słoiki z garnka i ustaw na pół godziny do góry dnem.
Przenieś słoiki z sałatką z ogórków w ciemne, chłodne miejsce.