Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka przekładane kremem i polewą kakaową

Ciastka przekładane kremem i polewą kakaową

Autor:

Przepisów i artykułów: 202 Ocena: 2495

Dodano:

Odsłon: 624

Jest to mój smak dzieciństwa, teraz częstuję nim moją rodzinkę :) Przepyszne ciasteczka, które ucieszą każdego łasucha, zarówno tych małych jak i tych dużych. Jest z nimi trochę pracy, ale naprawdę warto :)

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. CIASTKA

    Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, następnie dodać margarynę (najlepiej miękką), cukier, cukier waniliowy, jajka, żółtko i śmietanę. Wszystko dokładnie wyrabiać (najlepiej rękami), aż składniki się połączą i powstanie ciasto.

    Gotowe ciasto rozwałkować i wykrawać okrągłe ciasta (można użyć szklanki).

    Ciastka piec do zarumienienia przez ok 7-10 min. w temp. 160-180 stopni.

  2. KREM

    Margarynę (miękką) utrzeć z oba cukrami, jajkiem i żółtkiem na pulchny krem.

  3. POLEWA

    W garnuszku rozpuścić margarynę, dodać cukier i mleko, gdy cukier się rozpuści zdjąć z ognia i dodać kakao, dokładnie wymieszać. Gotową polewą chwilę ostudzić.

  4. PRZEŁOŻENIE CIASTEK

    Ostudzone ciastka łączymy w pary.
    Jedno ciastko smarujemy kremem, na środku kładziemy łyżeczkę dżemu, a na wierzch kładziemy drugie ciastko, które polewamy polewą.

  5. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 19 maja 2016 Świetne, pomysłowe i bardzo smakowite ciasteczka :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń