Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka wykrawane

Ciastka wykrawane

Autor:

Przepisów i artykułów: 509 Ocena: 6844

Dodano:

Odsłon: 8683

W bardzo starym zeszycie mam ten przepis, jako WYKRAWANE KSIĘŻYCE. Ale można i wykrawać inne kształty w/g własnej fantazji. Ciastka wnuki uwielbiają.

Składniki

  • CIASTO:
  • -6 jajek -150 g. cukru pudru -3 łyżki kakao
  • -250 g. masła lub margaryny-1 cukier waniliowy
  • -300 g. mąki-3 płaskie łyżeczki proszku do piecz.
  • LUKIER CYTRYNOWY:
  • -200 g. cukru pudru -2 łyżki soku z cytryny
  • -olejek rumowy-parę kropli -ok.3 łyżek gorącej wody.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ciasto-Masło zmiksować z cukrem i wanilią. Dodawać po jajku i zmiksować. Przesiać do tego mąkę z proszkiem i kakao. Wymieszać i rozsmarować na blaszkę 30x40cm.(z papierem do pieczenia).

  2. Piec ok.25 min. w 175*.C

  3. lukier: Puder wymieszać z sokiem, olejkiem i gorącą wodą na lejącą papkę.Posmarować jeszcze ciepłe ciasto.

  4. Zaraz też ciepłe pokroić.Można pokroić w batoniki. Można w trójkąty itp.

  5. Najładniejsze są jednak wykrawane księżyce. Przekładam ciasto wraz z papierem na stolnicę, polewam ciepłe lukrem. Zaraz szklanką czy okrągłą foremką wykrawam od boku i przesuwam to wycięte ciastko do przodu kilka centymetrów. Następne wykrawam i przesuwam itd. Tak rządek po rządku, trzeba się śpieszyć bo polewa szybko zastyga i będzie się łamać.
    To są moje ekspresowe ciasteczka, często piekę wnukom, bo przepadają za nimi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń