Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka z bezą

Ciastka z bezą

Autor: zapach_lawendy

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 359

Dodano: 05.03.2012

Odsłon: 29719

Kruchutkie ciasteczka przykryte bezową skorupką. Ekspresowe w przygotowaniu. Idealne do kawy lub kubka pełnego mleka

Składniki

  • Ciasto: 2 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Beza: 1 białko
  • 120 g cukru pudru
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto jak na kruche, rozwałkuj na ok 2 cm. Foremką wytnij ciastka.

  2. Białko ubijaj stopniowo dodając cukier puder.

  3. Każde ciasteczko przykryj białkiem. Piecz w temp. 160 - 180 stopni ok. 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renaca 20 maja 2013 ja je przekładam jeszcze krówką i obtaczam brzegi w wiórkach kokosowych ;) potwierdzam-ciasto ma być bez cukru, i tak są wystarczająco słodkie :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zapach_lawendy 27 kwietnia 2012 do ciasta nie dajemy cukru bo w połaczeniu z bezą byłoby nie zjadliwe

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 27 kwietnia 2012 A to ciasto ma być bez cukru? Ja bum dała jednak z 1/2 szklanki pudru.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń