Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te kruche, pachnące masłem ciasteczka są pyszne i możemy im nadać dowolny kształt. Ja przygotowałam je z pomocą nakładki do ciastek montowanej na maszynkę do mięsa, ale można także ulepić z nich kuleczki i lekko je spłaszczyć tworząc placuszki.
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 86
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 192
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7983
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 86
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 192
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7983
Składniki
Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać posiekane masło, żółtka oraz śmietanę i zagnieść jednolite ciasto.
Masę umieścić w maszynce do ciastek (lub maszynce do mięsa z nakładką do robienia ciastek) i wyciskać długie pasy, a następnie podzielić je nożem na krótsze paski.
Umieścić ciasteczka na blaszce wyłożonej pergaminem i piec ok. 15 minut, do zezłocenia. Z podanych proporcji upiekłam trzy duże blaszki ciasteczek. Ciastka można także ukształtować dłońmi, tworząc na przykład niewielkie placuszki.