Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto 3 bit

Przepis dnia 2013-03-18
Ciasto 3 bit

Autor: cocoblame

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 429

Dodano: 10.03.2013

Odsłon: 90500

Szybkie ciasto bez pieczenia z kajmakiem i domowym budyniem przekładane herbatnikami.

Składniki

> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Budyń: 2 szklanki mleka podgrzać na wysokim lub średnim ogniu z cukrami i masłem. 1 szklankę mleka połączyć z mąkami i jajkami. Wlać masę z jajek do gorącego mleka, zagotować i mieszać energicznie aż do zgęstnienia masy. Odstawić do wystudzenia.

  2. Bita śmietana: Śmietankę ubić, dodać cukier puder i mascarpone, miksować aż do powstania gładkiej i gęstej masy.

  3. Mleko skondensowane w puszce włożyć do garnka, zalać wodą, tak aby zakrywała ona całą puszkę. Gotować przez ok 2h. Nie dotyczy gotowego kajmaku.

  4. Herbatniki ułożyć na dni formy. Zalać jeszcze ciepłym kajmakiem, następnie ułożyć kolejną warstwą herbatników, wlać budyń, ułożyć herbatniki i na końcu bitą śmietanę. Ozdobić startą czekoladą.
    Przepis znalazłam tu. Dodałam kilka swoich zmian.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Robert1 23 maja 2015 Super, że eksperymentujesz- bo robię podobnie. Jak widać innym ciasto smakowało, więc nie da się nie spróbowac go wykonać. Aż założyłem tu konto by skomentować, :D Widzę jednak, że sporo czasu tracisz na jego przygotowanie. Jeśli mogę to jak wolisz szybsza wersję to polecam przepis moje koleżanki
http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/3bit-3400/
Jutro święto więc idę do Biedronki po kładniki i wypróbuję Twoją wersję :D Napiszę jak wyszło

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Monikx 20 czerwca 2014 Ciasto zniknęło bardzo szybko,nawet mój syn który nie przepada za ciastami z masą,zabrał kawałek ze sobą na stancje. Dzięki za przepis.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 09 kwietnia 2013 przygotowanie nie podane do końca,co robić po ugotowaniu budyniu? chyba że ja nie potrafię tego odczytać w ,,nowym smakerze,, :-( Odpowiedzi: 2 ▼

18 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolerancja 18 marca 2013 Ciasto wyglada super odemnie 5. Mam pytanie czy do budyniu dajemy całe jajka czy same żółtka?

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 18 marca 2013 a ja własnie jeszcze nie robiłam, tylko oglądam i oglądam, a raczej podziwiam, 6tka ode mnie !

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 18 marca 2013 Robiłam 3-bita,jest pyszny,polecam wszystkim:))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń