Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto balowe-z krakersami,masą krówkową,kremem i śmietaną

Ciasto balowe-z krakersami,masą krówkową,kremem i śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3157

Dodano:

Odsłon: 11559

Składa się ono z kilku warstw, które cudownie ze sobą się komponują. Podstawą ciasta jest delikatny,kakaowy biszkopt,na nim znajduje się krem, następnie warstwa słonych krakersów,potem masa kajmakowa, znów krakersy i na końcu warstwa bitej śmietany posypana deserową czekoladą.

Składniki

  • BISZKOPT -4 jajka -szczypta soli -2/3 szkl mąki pszennej -2/3 szkl cukru
  • -2 łyżki mąki ziemniaczanej -1 łyżka kakao
  • MASA -2 budynie śmietankowe po 40g -1 płaska łyżka mąki pszennej -750ml mleka
  • -6 łyżek cukru -1 kostka masła lub margaryny 250g
  • DODATKI -1 kubeczek śmietany 30%- 330ml -2 łyżki cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -1,5 paczki słonych krakersów -Pół tabliczki czekolady deserowej -Puszka masy krówkowej
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Blaszkę o wymiarach około 22x35cm wykładamy papierem do pieczenia

    biszkopt

    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
    Następnie dodajemy żółtka, cukier.
    Mąki wraz z kakao mieszamy i dodajemy do masy,delikatnie miksujemy. Wylewamy masę i pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni.

  2. krem

    Mleko przelewamy do garnka i gotujemy,zostawiamy sobie 0,5 szkl.

    Do 0,5szkl zimnego mleka dodajemy cukier, mąkę, budynie i dokładnie mieszamy.
    Masę wylewamy na gotujące się mleko i gotujemy do zgęstnienia.
    Studzimy.
    Margarynę lub masło w temp.pokojowej ucieramy,i dodajemy po łyżce zimny budyń.Krem wykładamy na ostudzony biszkopt,wyrównujemy.

  3. Na krem wykładamy warstwę słonych krakersów.

  4. Na krakersy dajemy masę krówkową,i znów dajemy krakersy.


  5. Śmietanę 30% ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania dodajemy cukier wraz z fixem.
    Śmietanę wykładamy na krakersy.
    Rozsmarowujemy, ma to być dość cienka warstwa.Na koniec ciasto posypujemy startą czekoladą deserową.

  6. Ciasto powinno poleżeć w lodówce noc i cały dzień,tak by wszystko się ładnie zmacerowało,by krakersy zmiękły :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń