Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto bananowe

Ciasto bananowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 1178

Dodano:

Odsłon: 2792

Pyszne ciasto bananowe, które sprawdzi się idealnie zanim nadejdzie sezon na polskie świeże owoce.

Składniki

  • 3 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szkl oleju
  • 3 dojrzałe banany
  • 2 szkl mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jajka ubij mikserem z cukrami na jasną i puszystą masę, około 3 min. Wlej olej i połącz szybko mikserem na małych obrotach. Banany obierz ze skórki i rozdrobnij za pomocą widelca. Dodaj do masy jajecznej. Wsyp mąkę i sodę oczyszczoną i połącz krótko mikserem tylko do momentu wchłonięcia się mąki. Wymieszaj jeszcze parę razy szpatułką żeby upewnić się że konsystencja jest jednolita. Gotowe ciasto przełóż do tortownicy o średnicy ok. 20 cm i upiecz w 180°C przez ok 30-40 min.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń