Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto bananowe z karmelizowanymi orzechami włoskimi

Ciasto bananowe z karmelizowanymi orzechami włoskimi

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 15

Dodano:

Odsłon: 2758

Ciasto bananowe z chrupiącymi kawałkami karmelizowanych orzechów włoskich, znakomite do kawy. Bez dodatku przypraw korzennych, aromatyczne, wilgotne, słodkie.

Składniki

  • 3 banany
  • 2-3 jajka
  • 1 szkl. mąki pszennej i 1 szkl. mąki gryczanej (lub 2 szkl. pszennej)
  • 2/3 szklanki cukru (może być brązowy)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1 i 1/2 szklanki pokruszonych orzechów włoskich (nie mielonych)
  • 1/2 kostki (100 g) masła
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W tym przepisie używamy klasycznej szklanki o pojemności 250 ml.
    Zmiksować całe jajka z 1/3 szklanki cukru i cukrem waniliowym, dodać rozgniecione banany, zmiksować.
    Dosypywać po trochu obie mąki i proszek do pieczenia, zmiksować.

  2. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm - wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

  3. Na dużej patelni rozpuścić masło, dodać 1/3 szklanki cukru i podgrzewać, aż cukier się rozpuści.
    Dodać orzechy włoskie, wymieszać dokładnie.

  4. Do formy wlać połowę ciasta, na wierzch wyłożyć równomiernie połowę orzechów (oraz masła), na to drugą połowę ciasta i na wierzch pozostałe orzechy z resztą rozpuszczonego masła.

  5. Ciasto wstawić do zimnego piekarnika, piec ok. 40-45 min w temp. 180ºC. Kroić po wystudzeniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń