Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto bez pieczenia dla dorosłych

Ciasto bez pieczenia dla dorosłych

Autor:

Przepisów i artykułów: 441 Ocena: 2650

Dodano:

Odsłon: 6217

Proste ciasto na bazie biszkoptów i masy budyniowej z dodatkiem czarnej porzeczki, masy krówkowej i odrobiny rumu. Prosto, smacznie i bez pieczenia:)

Składniki

  • masa:
  • mleko 1,5 szklanki
  • żółtka 2 szt
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • cukier 4 łyżki
  • śmietana 30% 0,5 szklanki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • rum 2 łyżki
  • masło 20 dag
  • poncz:
  • rum 5 łyżek
  • sok jabłkowy 10 łyżek
  • dodatkowo:
  • cukier 2 łyżki
  • masa krówkowa 200 ml
  • biszkopty
  • czarne porzeczki 1 szklanka
5-6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Owoce czarnej porzeczki /bez szypułek/ przepłukujemy, odsączamy, zasypujemy cukrem /2 łyżki/, mieszamy i odstawiamy na 30-40 min.
    Przygotowujemy budyń: szklankę mleka zagotowujemy. Do pozostałego mleka dodajemy żółtka, cukier, obie przesiane mąki oraz śmietanę i wszystko razem miksujemy by składniki dobrze się połączyły. Gdy mleko w rondelku się zagotuje wlewamy przygotowaną "mieszankę" i energicznie mieszając gotujemy 1 min. Budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

  2. Miękkie masło ucieramy na jasny krem a następnie /ciągle ucierając/małymi porcjami dodajemy zimny budyń. Potem dodajemy sok z cytryny, miksujemy i na koniec wlewamy rum i ponownie miksujemy.

  3. Przygotowujemy poncz: sok jabłkowy mieszamy z rumem.
    Spód blaszki /u mnie tortownica o średnicy 25 cm/ układamy jedną warstwę biszkoptów nasączonych ponczem. Na biszkoptach rozsmarowujemy połowę masy budyniowej a na niej rozkładamy czarną porzeczkę.

  4. Ponownie rozkładamy warstwę nasączonych biszkoptów a na nich resztę masy budyniowej.

  5. Masę krówkową ogrzewamy w kąpieli wodnej i rozsmarowujemy na wierzchu masy budyniowej. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń