Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto bezowe

Ciasto bezowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 253

Dodano:

Odsłon: 4

Smaczny pomysł na "Ciasto bezowe"

Składniki

  • 7 białek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • półtorej szklanki cukru
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 35 dag musli (np. egzotyczne)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • wafle do wyłożenia blaszki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubij ze szczyptą soli. Ubijając, syp porcjami cukier, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Zmniejsz obroty do minimum. Wsyp mąkę ziemniaczaną, wiórki, wlej sok z cytryny. Wsyp musli i wymieszaj.

  2. Blachę (28x36 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Posyp pokruszonymi waflami. Na nich rozłóż równo masę bezową. Wyrównaj wierzch.

  3. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika. Piecz 40 min w temp. 160°C. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw, aż ciasto ostygnie.

  4. Przepis przysłała Jadwiga Smolińska z Koronowa

    Źródło: Relaks

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń