Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto biszkoptowe z kiwi

Ciasto biszkoptowe z kiwi

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2867

Dodano:

Odsłon: 2240

Ciasto bardzo delikatne. Krem budyniowy na soku z kiwi, oraz krem galaretkowo-serowy.Tutaj biszkopt makowy, ale można użyć normalnego, bo nie wszyscy lubią mak.

Składniki

  • BISZKOPT MAKOWY:
  • -5 jajek -250 g.cukru -250 g.masła
  • -250 g.mąki -250 g.maku przemielonego -100 g.kokosu
  • -3 łyżeczki proszku do pieczenia-1 szklanka mleka -olejek migdałowy
  • MASA BUDYNIOWA:
  • -1 l. napoju z kiwi (kartonik) -3 łyżki cukru
  • -3 budynie waniliowe -100 g. masła
  • KREM SEROWO-GALARETKOWY:
  • -3 galaretki z kiwi -1 l. wody -1 śmietanka 30 %-250 ml.
  • -2 cukry waniliowe -1 śmietan-fix -1 serek twarogowy 450 g.
  • -200 g. jogurtu greckiego-1 słoiczek dżemu z kiwi i limonki-400 g.
  • -4 łyżeczki żelatyny -1/3 szklanki wrzątku
  • ESY-FLORESY:
  • -1 czekolada mleczna -1/2 czekolady gorzkiej -trochę śmietanki 30%
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić z cukrem. Dodawać po żółtku. Przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać. Dosypać mak i kokos. Mieszając dolewać mleko, olejek. Na koniec wlać rozpuszczoną i letnią margarynę,wymieszać. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, najlepiej zakrytymi wszystkimi bokami.(30x40).Piec w 175 *C. ok. 30 min.

  2. krem- Na napoju z cukrem ugotować budynie. Zdjąć z ognia i wmieszać masło.Ciepły budyń wylać na biszkopt w blaszce.
    Kiwi obrać i pokroić w plasterki. Poukładać na kremie budyniowym.

  3. Galaretki rozpuścić w przegotowanej, gorącej wodzie. Odstawić do lekkiego tężenia.
    Jak zaczyna lekko tężeć galaretka to rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku żelatynę. Studzimy do letniego.
    Dżem można przetrzeć przez sitko, ale to nie konieczne.
    Ubić śmietankę z cukrami waniliowymi i śmietan-fixem. Dodawać porcjami ser, potem jogurt a na koniec dżem. Miksować i dolewać galaretki a na koniec żelatynę.Wylać na ciasto z kiwi. Schłodzić.

    Czekolady rozpuścić nad parą, dolewając śmietanki. Polać placek w esy-floresy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń